Zero Waste в офиса - 12 начина да намалим отпадъците на работното място

Прекарваме приблизително 1/3-та от денонощието на работното си място. В повечето случаи седим по цял ден на бюро, което често използваме и за хранене. Въпреки че повечето офиси се поддържат от фирми за почистване, ние също сме отговорни за количеството произведен боклук.

И честно казано, в офисите отпадъците не са никак малко. Като оставим настрана изразходваната хартия, повечето кошчета са пълни главно с чаши за кафе и кутии за обяд. Всички тези боклуци може да бъдат “спестени“ на природата, която и без това вече е зарината с тях. Има няколко много прости правила, които може да приложите на работното си място, за да опазите чиста околната среда.

В тази статия ще ви дам 12 съвета, с които да сведете отпадъците до нула или да водите т.н. zero waste начин на живот в офиса. Добрата новина е, че преминаването към природосъобразен лайфстайл не изисква нито много средства, нито много усилия. Някои от предложенията ми са свързани с отпадъците от храна и напитки, докато други са по-скоро трикове, с които да опазите природата от всякакъв вид замърсявания.

#1 Забравете за пластмасовите и картонени чашки

Емайлирано канче

Независимо дали пиете вода, кафе, чай или друга напитка в офиса, винаги може да замените чашите за еднократна употреба с такива за многократна. Някои видове – като емайлираните канчета, са не само практична, но и много красива алтернатива.

Ако идеята за чаша не ви допада, защо не се спрете на бутилка? Тази от боросиликатно стъкло ви позволява да съхранявате както топли, така и студени напитки. Освен това, тя е много практична и се побира както в дамска чанта, така и в раница или куфарче.

Чашите и бутилките за многократна употреба имат още едно преимущество. Благодарение на тях може много по-лесно да следите приема си на течности и главно на вода. С други думи, използвайки ги се грижите не само за природата, но и за собственото си здраве.

#2 Запознайте се с металните сламки

Когато говорим за прием на течности, няма как да пропуснем и другия главен замърсител – пластмасовите сламки. Тях може да заместите с метални или дори бамбукови или стъклени такива. Те се почистват много лесно, благодарение на специалните четчици, с които пристигат в комплект.

Но предимствата на тези сламки не се изчерпват дотук. Когато ги използвате, ще бъдете сигурни и спокойни, че няма риск от пренасяне на микроби. Много често заведенията и ресторантите държат сламките си на едно място и така те се замърсяват от прашинки във въздуха или от постоянен човешки допир. Има и сламки, които се съхраняват в индивидуални опаковки, и макар това да е по-хигиенично, със сигурност не помага за намаляването на отпадъците (а точно обратното). Разбира се, сламките изобщо не са задължителни – винаги можете да пиете любимата си напитка и просто от чашата.

#3 Оставете в миналото капсулите за кафе

Отново в контекста на напитките в офиса, ви призовавам да забравите за капсулите за кафе и пакетчетата чай. Проблемът при тях е, че след всяка употреба се изхвърлят, което повишава количеството отпадъци в офиса. Най-лесният начин да ги замените е да преминете към инстантно кафе, което обаче не е под формата на пакетче. Друга опция е мляното кафе или кафето на зърна. Колкото до чаените пакетчета, целите листа чай не само са страхотна алтернатива, но и са далеч по-ароматни и свежи.

#4 Носете си храна от вкъщи

Восъчни кърпиАко сте почитатели на домашно приготвените сандвичи, ви призовавам да замените хартиените опаковки, алуминиевото фолио и пликчетата с восъчни кърпи. Нека името не ви заблуждава – те са направени от 100% памук, обработен с комбинация от пчелен восък, масло от жожоба и борова смола. По този начин кърпите са пластични и меки, имат антибактериални свойства и са покрити със специфичен "лепкав" филм, който им позволява лесно да променят формата си според конкретните ви нужди. Освен да увивате в тях сандвичи и плодове от всякакъв размер, може да ги използвате и като капаци за кутии за храна. Те прилепват плътно и гарантират свежестта на храната ви.

Но ако тази опция не ви се струва достатъчно надеждна, особено за обедната ви супа, тогава имам друго предложение за вас. Може да се възползвате от силиконовите пликове, които се затварят плътно и са подходящи както за съхранение на стайна температура, така и в хладилник или фризер. Металните кутии или термоси за храна също са прекрасен, макар и не толкова бюджетен вариант. Обикновен буркан с винтова капачка ще ви свърши същата работа, а и кой няма у дома си поне един излишен?

#5 Не забравяйте следобедната закуска

Следващото ми предложение за вас е не само щадящо природата, но и полезно за вашето здраве и физическа форма. Почти всеки се е сблъсквал с онзи вълчи глад, който се отключва в ранните следобедни часове. Моят съвет е да пропуснете пакетираните вафли, кроасани, солети и други подобни, като ги замените със сурови ядки или дребни плодове.

#6 Променете начина, по който чистите

Да предположим, че вече използвате кутии или чаши за многократна употреба. Замисляли ли сте се какво може да промените по посока на почистването им? Моето предложение за вас е универсална еко гъба за съдове и повърхности. Тя е изработена от 100% сизал, който почиства с лекота замърсяванията, като не наранява повърхността на съдовете (включително тефлон и стъкло). Тъй като е подходяща и за плотове, и шкафове, винаги може да я препоръчате на фирмата, която поддържа чистотата в офиса. В магазина ни можете да откриете и други алтернативи - като гъба луфа или четка от влакна на кокос.

#7 Бъдете пестеливи с електричеството

Zero waste концепцията не се ограничава само до намаляване на отпадъците. Идеята е природата да бъде опазена както от всякакъв вид замърсители, така и от свръхконсумацията на електричество. В този смисъл може да допринесете като обърнете внимание на личната си консумация на енергия в офиса.

Какво по-конкретно може да направите? На първо време ви съветвам да изключвате компютъра си, а не да го затваряте. Функцията “сън“ (от англ. Sleep mode) на повечето лаптопи и компютри продължава да използва електричество, макар и в по-малки количества. Препоръчително е да изключвате от контактите всички устройства, които не използвате в момента. Добра идея е и да замените крушките в офиса (доколкото това е възможно) с енергоспестяващи. И на последно място – винаги гасете лампите, когато си тръгвате. Всички тези дребни на пръв поглед промени с времето водят до положителна промяна.

#8 Бъдете разумни и пестеливи с хартията

Ако ежедневно през ръцете ви минават десетки договори и фактури, със сигурност използвате значителни количества хартия. Една добра алтернатива е да преминете към рециклирана хартия, но разбира се, това трябва да съгласувате с колегите и началниците си. Дори да не успеете да наложите промяната на 100%, поне предложете да използвате рециклираната версия за вътрешната комуникация в офиса. За по-представителни и важни документи запазете обикновената.

Все по-предпочитан вариант е преминаването към дигитализирана комуникация. Помолете своите колеги да ви изпращат в електронен вариант колкото се може повече документи, бланки и т.н. Това значително ще допринесе за намаляване количеството изразходвана хартия. Добра е идея е да преизползвате хартията, когато е възможно. Винаги можете да заделите място, на което да събирате вече разпечатани, но непотреби бланки, ръководства или договори, след което да използвате „гръбчетата“ им, когато все пак се налага да разпечатате нещо.

#9 Преминете към еко офис материали

Въпреки че хартията е най-използваният консуматив, паралелно с нея се използват и редица офис материали като химикалки, маркери, sticky листчета и т.н. Моят съвет е да замените повечето от тях с еко алтернативите им.

Така например, вместо пластмасова химикалка, може да си купите такава със сменящ се пълнител. Цветните маркери пък може да заместите с цветни моливи, които ще изхабите, а няма да изхвърлите. И още една идея – тефтерите, папките и класьорите от рециклирана хартия също са чудесна опция. Добра идея е преди да направите следващата поръчка на консумативи, да се запитате дали наистина имате нужда от нов тефтер и телбод или можете да използвате вече наличното.

#10 Започнете да рециклирате

Стриктното придържане към концепцията за zero waste в офиса със сигурност не е лека задача, особено ако сте сами в тази мисия. Затова е добра идея да призовете колегите си да рециклират. Ако работодателите ви не са привърженици на идеята, поемете инициативата и сами поставете отделни кошчета за различните видове отпадъци – едва ли някой ще има против. Може да се редувате с колегите си в изхвърлянето на отпадъците в по-големите контейнери за рециклиране. В началото може да ви се струва досадно, но в един момент ще се превърне в навик, който лесно да приложите и на други места.

#11 Обърнете внимание на декора

Декорацията на офисното помещение също може да бъде природосъобразна. Просто се огледайте около себе си и помислете какво може да промените или се отървете (в пригодените за целта кошчета) от това, което не ви е необходимо. Нека ви дам пример – вместо да разчитате на картонени календари, може да си вземете т.н. вечен календар, който никога няма да изхвърлите.

Рамките за снимки, вазите за цветя и дори органайзерите също може да бъдат заменени с такива, изработени от материали, щадящи природата. Може би най-позитивната промяна би била по посока на обзавеждането и мебелите на работното ви място, но заради мащаба си, тази идея трябва да бъде много добре комуникирана с началниците ви.

#12 Помислете пак за пътуването до офиса

Ако можете да стигнете до работното си място пеша или с колело или пък имате удобен градски транспорт, значи сте късметлия. Но ако нямате подходящи варианти, помислете за споделено пътуване. За да споделите пътуването си потърсете колеги, които често се движат по същия или подобен маршрут. Когато пътувате заедно, намалявате количеството изгорели газове. В допълнение ще намалите и разходите си за гориво, тъй като ще ги поделите с останалите пътници.

 

Автор: Яна Петрова