Защо да използваме ултразвукови овлажнители през пролетта и лятото?

Овлажнители за въздух с ултразвукОвлажнителите със студена пара се използват успешно за облекчаване на запушен нос и кашлица, които са следствие от обикновена настинка или алергии. Затова употребата им през пролетта и лятото, когато алергичните реакции към полени и плесени са в своя пик, става все по-популярна. Това е така, защото сухият въздух в затворените помещения дразни съставената от чувствителна тъкан носна лигавица. При добро овлажняване на помещенията подутата лигавица се успокоява и облекчава дишането през носа.


ВИДОВЕ

Овлажнителите със студена пара се предлагат в 3 варианта според начина на изпаряване: с ултразвук, с филтър и с пулверизатор. Ултразвуковите овлажнители използват звукови вълни, за да разбият водните молекули и да ги освободят във въздуха. Тези модели са тихи и в работен режим освобождават видима с просто око струя студена пара. Овлажнителите с филтър използват подобен на гъба филтър, който абсорбира водата, след което тя се освобождава във въздуха под формата на невидима мъгла. Овлжнителите с пулверизатор използват въртящ се диск, който впръсква водата във въздуха.


ПОЛЗИ

Използването на овлажнители със студена пара през пролетта и лятото ще увеличи влажността в помещенията, без да повишава температурата в тях, както правят овлажнителите с топла пара, които нагряват водата до завиране, за да предизвикат отделянето й във въздуха. Освен това овлажнителите със студена пара са безшумни, което ги прави подходящи за използване дори през нощта по време на сън. Допълнително предимство на овлажнителите със студена пара е и тяхната достъпна цена - най-бюджетните модели са на цени от 30 лв. Но внимавайте при избора на евтин овлажнител, особено ако търговецът не предлага гаранция, защото при липса на добро уплътнение електрониката лесно може да се повреди при конденз по време на работа.


УПОТРЕБА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА И ЛЯТОТО

Използването на климатици през топлите месеци изсушава въздуха, което може да доведе до подуване и дразнене на носната лигавица и проблеми с нода. Сухият въздух действа дразнещо и на очите и гърлото. Освен това летните горещини благоприятстват развитието на плесени и полени, които причиняват сезонните алергии и сенни хреми.


КОЯ Е ПОДХОДЯЩАТА ВЛАЖНОСТ?

Смята се, че най-добрата влажност е между 35-50%. За да установите влажността в офиса или стаята, използвайте влагомер. Ако въздухът е по-сух, добре е да помислите за овлажнител. Поддържайте оптимални стойности на влагата - прекомерно влажният въздух също не е полезен за здравето, защото е предпоставка за развитие на плесени и бактерии.


ПОЧИСТВАНЕ

Овлажнителите със студена пара трябва да се почистват след всяка употреба. За целта можете да ползвате почистващ препарат, разтворен във вода. Ако използвате овлажнителят често, имайте предвид, че филтърът
ще трябва да се подменя всеки месец.

Вижте нашето предложение за оптимално овлажняване на помещения до 30 кв. м. - овлажнител за въздух 4-в-1 в два различни цвята.