Пролетно почистване с нулев отпадък

Пролетта дойде, a с нея идва време да се захванем и с годишното пролетно почистване! Ако никога не сте го пробвали, трябва да знаете, че то неслучайно се е наложило като стандарт. Почистването на дома след края на зимата има редица предимства, част от които вероятно ще ви изненадат. По-долу ще ви разкажем малко повече за тази традиция и ще ви дадем предложения как да я приложите по устойчив и щадящ околната среда начин.

ПОЛЗИ ОТ ПРОЛЕТНОТО ПОЧИСТВАНЕ:

1. ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО: по-чистият дом означава по-малко респираторни проблеми. Когато жилището ви е почистено от прах, мухъл и животински косми, рисквете от алергии са значително по-малко. Нещо повече, разхвърляният дом предполага и по-висок риск от наранявания. 

2. ПОДОБРЯВА НАСТРОЕНИЕТО: няколко проучвания откриват пряка зависимост между разхвърляния дом и повишените нива на стрес. Освен това колкото по-мръсен и неподреден е домът ви, толкова по-трудно се концентрирате върху задачите си. Обратното също е вярно - чистият и подреден дом намалява нивата на стрес и помага да се фокусираме по-добре върху нещата, които искаме да свършим.

3. РАЗКРИВА НОВИ ХОРИЗОНТИ: чистенето на дома има и неподозирани ползи, като намиране на отдавна забравени или загубени вещи. В същото време, пролетното чистене е идеалният момент да се освободите от ненужни вещи.

  Единственият недостатък на пролетното почистване е, че много от продуктите, които обичайно използваме, не са щадящи за околната среда. От токсичните химикали в почистващите продукти до най-обикновените кърпички за еднократна употреба, почти всичко по веригата на почистване се озовава на сметищата, където ще остане стотици години. Добрата новина е, че има практики, които можете да приложите, за да намалите ефекта върху околната среда. 

  1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ НАТУРАЛНИ ПОЧИСТВАЩИ ПРОДУКТИ

  Естествена белина

  От естествена белина до дървена четка за съдове, има хиляди натурални и биоразградими алтернативи за почистване, много от които за многократно ползване. Те са не само по-добри за човешкото здраве и околната среда, но и далеч по-щадящи за повърхностите у дома. 

  Макар че много от естествените почистващи продукти имат по-висока цена спрямо конвенционалниите им варианти, много от зелените „разходи“ могат да се окажат добра дългосрочна инвестиция. Биоразградимите компостируеми попивателни гъби например са доста по-издръжливи от обикновените изкуствени гъби, а дървените четки за почистване могат да ви служат вярно десетителия наред. В магазина ни можете да намерите повече от 30 продукта за екологично пролетно почистване

   

  2. НАМАЛЕТЕ УПОТРЕБАТА НА ВОДА

  Твърд сапун за миене на съдове

  Вместо да пускате чешмата всеки път, когато имате нужда от вода за почистване, напълнете кофа. Така ще спестите ненужно изразходвана вода, а и ще намалите сметката си. По същата причина се научете да включвате пералнята и съдомиялната само когато са пълни. При възможност преизползвайте водата за поливане на растения - водата след използването на някои натурални препарати също може да се ползва за поливане. 

  В дългосрочен план можете да помислите за инвестирането в тоалетни с икономичен разход на вода или инсталация за пречистване на вода. 

  3. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕСТЕСТВЕНИ ОСВЕЖИТЕЛИ ЗА ВЪЗДУХ

  Конвенционалните освежители за въздух съдържат силни химикали, които могат да повлияят на качеството на въздуха в помещенията. Вместо тях можете да използвате естествену алтернатива, за да освежите дома си.

  Неутрализираща миризмите торбичка

  Ето няколко идеи:

  1. Етерични масла - освен че са разпространени нявсякъде, те са налични в различни разфасовки и аромати, за да паснат на всеки вкус.

  2. Натурални свещи - заложете на свещи от кокосов или соев восък с прибавени етерични масла. Освен че ароматизират приятно, те внасят допълнително уют в помещенията.

  3. Цитрусови кори - използвате варени или изсушени цитрусови и ябълкови кори, за да придадете свеж аромат на дома си. Ароматните билки също могат да свършат чудесна работа.

  4. Цветя - независимо дали са закупени от магазина или отгледани във вашата градина, цветята ще придадат неповторима свежест и уют в дома ви.

  5. Неутрализиращи торбички за освежаване на дома - базирани на бамбуков въглен, те са напълно безопасни и в същото време ефективно абсорбират неприятните миризми. 

   

   4. СУШЕТЕ ДРЕХИТЕ СИ НА ВЪЗДУХ

   Пролетта означава повече слънце и по-дълги дни. Възползвайте се от това и сушете дрехите си на открито. Машинното сушене представлява 75% от общия въглероден отпечатък на прането, докато редовното сушене на въздух може да намали въздействието върху климата с 67%. Освен това като сушим дрехите си навън, ние ги поддържаме свежи и без миризми на плесен.

   Бонус идея: използвайте дървени вместо пластмасови щипки за пране.

   5. ПОПРАВЕТЕ, ПОДАРЕТЕ ИЛИ РЕЦИКЛИРАЙТЕ НЕНУЖНИТЕ ВЕЩИ

   Разчистването на шкафовете и гардеробите ще ви изправи пред купчина вещи, от които нямате нужда. Преди да ги изхвърлите на боклука, помислете дали не можете да ги преизползвате, като ги ремонтирате или преправите. Ако отговорът е отрицателен, попитайте близките си дали нямат нужда от тях. В краен случай дарете или рециклирайте вещите, за да намалите риска да попаднат в общия боклук. 

    

   6. ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ХАРТИЯТА

   Отделете време, за да прегледате сметките и брошурите, които получавате по пощата. Ако нямате нужда от тях на хартия, потърсете какви са вариантите да ги получавате електронно. Поставете стикер на пощенската си кутия, ако не желаете да получавате рекламни брошури. У нас все още няма закон, който да регламентира отказа ви от тях, но някои компании се съобразяват. 

    

   7. НАУЧЕТЕ СЕ ДА КОМПОСТИРАТЕ

   Компостирането на хранителни остатъци е чудесен начин да намалите отпадъците в кухнята и да превърнете това, което иначе би било боклук, в богата на хранителни вещества почва. Когато разчиствате хладилника, шкафа или килера си, компостирайте негодната храна и дарете ненужната храна, която в с срок на годност, на местна хранителна банка.

    

   Повечето от нас ще направят поне частично пролетно почистване тази година. Използвайте периодът като възможност да направите малки, но важни стъпки към по-устойчив и пълноценен живот. Ако превърнете поне една от стъпките в навик, със сигурност ще направите услуга не само на себе си, но и на околната среда.