Най-големите замърсители по плажовете - и как да не бъдем част от проблема, а от решението
Термос чаша за многократна употреба

Едва ли има някой, който да не мечтае за почивка на плажа през горещите летни дни. Морският бриз и тюркоазените води привличат милиони туристи към морските курорти всяка година. Проблемът е, че големият брой плажуващи означава и повече изхвърлен боклук. Много често обаче този боклук не отива в предназначените за целта кошчета – ако изобщо такива са поставени. В резултат на това плажните ивици все по-често са осеяни не с мидени черупки, а с пластмасови чашки, фасове от цигари и опаковки от хранителни продукти.

Тази картинка със сигурност е позната на много от вас. Истината е, че тези боклуци може да ви дразнят, но едва ли ще попречат особено на почивката ви. Замисляли ли сте се обаче как те влияят на постоянните обитатели на морския бряг? Чайките например редовно търсят препитание в изхвърлените опаковки по плажа, което води до редица негативни последици:

  • свикват да разчитат на хората, вместо на природните ресурси и инстинктите си;
  • приемат неподходяща храна (напр. вафли, солети и т.н.);
  • много често поглъщат частици или дори големи парчета пластмаса;

Но нещата не приключват тук. Понякога заради вятъра, птиците и самите плажуващи, част от тези боклуци попадат в морето, където стават проблем и за водните обитатели месеци, а понякога и години наред.

Хубавата новина е, че по-чистите плажове не са просто утопия, а напълно реална възможност – стига да положим малко усилия и да привлечем още съмишленици. По-долу ще ви дадем няколко лесни за прилагане стъпки за справяне с проблема – без значение дали сте от туристите, които си носят храна и напитки от вкъщи, или от тези, които предпочитат да се хранят в заведенията на плажа.

 

ХРАНИ И НАПИТКИ ОТ ВКЪЩИ – КАК ДА ГИ ТРАНСПОРТИРАТЕ И СЪХРАНЯВАТЕ НА ПЛАЖА

Боросиликатна чаша

Ако предпочитате да носите със себе си домашно приготвени или готови храни и напитки, вероятно ползвате хладилна чанта. Тя ще запази напитките ви охладени за известно време, но може да се ползва и за плодове и студени сандвичи. Топлите продукти можете да съхранявате в кутии за многократна употреба, а тези, които са готови за консумация при стайна температура, можете да увиете във восъчни кърпи. Восъчните кърпи са подходящи за тестени продукти, ядки, сирена и резени плодове и зеленчуци. В магазина ни можете да намерите и страхотни пликове за сандвичи.

Не забравяйте за приборите. Спокойно можете да заложите на металните прибори, които ползвате у дома. Ако предпочитате по-лек и компактен вариант, изберете бамбукови прибори – в магазина ни можете да откриете няколко модела.

Ако в компанията ви има деца или обичате да пиете от сламка, носете си собствени метални или стъклени сламки за многократна употреба. За всякакви топли и студени напитки можете да ползвате собствени бутилки. Моделите тип термос ще запазят температурата на напитките ви до 24 часа.

Препоръчваме ви вместо еднократни салфетки и мокри кърпи, да си носите памучни или ленени салфетки за многократна употреба. При нужда просто си навлажнете с малко вода, за да постигнете ефект на конвенционални мокри кърпички.

 

КОНСУМАЦИЯ В ЗАВЕДЕНИЯТА НА ПЛАЖА – КАК ДА ОПТИМИЗИРАТЕ ОТПАДЪКА СИ

Емайлирано канче

Нека бъдем честни, за някои от нас предварителното приготвяне на храна за плажа не се вписва в представите ни за идеална почивка. И това е напълно нормално. Ако вие сте от този тип плажуващи, следващите съвети са за вас.

Консумацията от заведенията по плажа обикновено се предлага в 2 варианта. Можете да хапнете на място в самия ресторант или да поръчате храна и напитки, които да ви бъдат доставени до шезлонга. В първия случай вероятно ще получите поръчката си в порцеланови чинии и стъклени чаши, но във втория е много по-вероятно храната ви да пристигне в пластмасови тарелки и опаковани в найлон еднократни прибори. Винаги съществува вариат да помолите сервитьора за многократни чинии и чаши. Възможно е молбата ви да бъде отказана – много заведения го правят, защото в противен случай рискуват да се окажат без посуда само след няколко дни.

Най-лесният вариант в този случай е да си носите собствени съдове. Ако ще консумирате напитки, съобразете вида чаша с предпочитанията си. Винаги можете да си носите лично емайлирано канче, подходящо за всякакви напитки. Но ако държите да запазите температурата ниска максимално дълго, изберете чаша тип термос. Ще поръчвате коктейл или фрапе? Не забравяйте да си носите сламка и предупредете сервитьора да не ви носи еднократна.

Не забравяйте и за водата. Ако искате да прекарате на плажа часове наред, препоръчваме си да си носите термос бутилки. Те ще запазят температурата на водата поне 12 часа. В магазина ни можете да разгледате няколко различни модела термос бутилки.

Бамбуковите прибори също са задължителни, ако ще хапвате под чадъра. Те са леки, компактни и лесни за поддръжка, така че нищо не пречи да ги добавите в плажната си чанта.

Що се отнася до чиниите, възможно е да получите отказ за ползване на собствен съд подари хигиенни съображения. Но ако случите на съмишленик, носете си кутия за храна. На пазара се предлагат изключително леки и комплактни пластмасови модели, а при нас можете да откриете кутии от неръждаема стомана.

Надявам се, че идеите ни са ви допаднали и ще може да ги приложите на практика още на следващата си морска почивка. Ако някое предложение не пасва на собствените ви разбирания, просто го адаптирайте според предпочитанията си. Животът с по-малко отпадъци трябва да ви носи лично удовлетворение, за да се превърне в начин на живот, а не поредното модерно увлечение.

Ако тази статия ви е вдъхновила, ще се радвам да я споделите с приятелите си, като използвате бутоните за социалните мрежи долу.

Автор: Яна Петрова