Хартия, памук или полиестер – коя е най-добрата алтернатива на еднократната найлoнова торбичка?

Полиестерни торби за плодове и зеленчуциСлед десетилетия на световно господство, найлоновите торбички за еднократна употреба най-после са на път да изчезнат. През последните няколко години над 80 държави, сред които Черна Гора, Тайланд, Мексико и Нова Зеландия, въведоха забрана за продажбата или безплатното предлагане на еднократни найлонови торбички. Макар че у нас все още няма поети конкретни ангажименти в тази посока, въпрос на време е забраната да се въведе и в България.


Как найлоновите торбички стигнаха дотук?

Малко след появата си на масовия пазар, найлоновите торбички бързо се превръщат в хит и това не е случайно. Те са леки, издръжливи и в пъти по-евтини от всяка друга алтернатива. С разрастване на производствените обеми, цената им продължава да пада, което бързо я обезценява и в качествено отношение – никой не иска да пази, измива и съхранява нещо, което получава безплатно при всяко пазаруване навън. За съжаление, този феномен води съвсем закономерно до днешната тъжна реалност – към днешна дата всяка секунда по света се произвеждат 160 000 торбички за еднократна употреба. На всяка от тях ще им отнеме между 400 и 1000 години да се разпадне.

 

Какви са алтернативите на еднократните найлонови торбички?

Днес на пазара могат да бъдат открити десетки алтернативи на найлоновите торбички. Коя е най-подходящата за вас зависи преди всичко от вашите навици на пазаруване и желание да положите допълнителни усилия.

 

Хартиени торби

Макар че няколко местни вериги започнаха да предлагат хартиени торби, те не са много по-екологични от найлоновите. Причината се крие в производствения процес и транспортирането - за създаването им се отсичат дървета, а тъй като тежат повече, транспортирането им има по-голям въглероден отпечатък върху околната среда. От екологична гледна точка обаче, ако използвате всяка хартиена торба повече от 4 пъти, тя ще бъде по-добър избор пред найлоновата торбичка за еднократна употреба.

Предимства:

 • Рециклируеми
 • Достъпна цена

Недостатъци:

 • Неподходящи за тежки покупки
 • Ограничен брой преизползвания

 

Памучни торби

Производството и доставката на памучни торби за многократна употреба имат неизбежен отпечатък върху околната среда. Въпреки това, ако ги използвате по предназначение, те могат да бъдат в пъти по-щадящи за природата в сравнение с познатата на всички ни найлонова торбичка. Торбите от памук се предлагат в много варианти, вкл. от органичен памук. Торбичките от традиционно отглеждан памук трябва да бъдат използвани поне 130 пъти, за да имат положителен ефект в сравнение с еднократните найлонови торбички. Този брой е още по-голям, когато става въпрос за торби от органичен или био памук, тъй като производството и транспортирането им е свързано с по-големи ресурси.

Предимства:

 • Биоразградими
 • Издръжливи (над 1000 използвания при стандартна употреба)
 • Приятни на допир
 • Удобни на носене

Недостатъци:

 • Могат да се свият при пране над 40 градуса
 • Производството им е свързано с висока консумация на вода и пестициди (при конвенционалното земеделие)

 

Полиестерни торби

Полиестерът е полимер, обикновено произведен от полиетилен терефталат (PET) – същият материал, от който се произвеждат и пластмасовите бутилки. Полиестерът може да се рециклира чрез повторно нагряване, като по този начин се превръща обратно в полимерни влакна за по-нататъшна употреба. Производството на полиестерни торби е близко до това на найлоновите торби – извисква по-малко ресурси. Затова екологичната оценка на тези торби е по-добра спрямо памучните торби – полиестерните торби трябва да бъдат използвани едва 9 пъти, за да имат смисъл от екологична гледна точка. Това ги прави в пъти по-щадящи спрямо памучните и хартиени торби – заради тежкото производство на първите и ограниченото преизползване на вторите. 

Предимства:

 • Издръжливи (над 1200 използвания при стандартна употреба)
 • Удобни на носене, благодарение на лекото им тегло и комплактни размери

Недостатъци:

 • На практика са вид пластмаса, затова се разграждат изключително бавно

На който и вариант да се спрете, важно е да запомните основното правило – колкото повече ползвате своята торба за многократна употреба, толкова по-малко отпечатък ще има тя върху околната среда. Носете поне по една торба в багажника на колата, дамската си чанта, раницата или джоба на якето си – постоянното купуване на многократни торби (напр. защото сте забравили своята вкъщи) може да доведе до много по-голяма вреда за околната среда, отколкото купуването на найлонови торбички.