Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
Ако сте попаднали на този текст, вероятно вече сте чували доста за менструалните чашки и търсите допълнителна информация, преди да решите дали продуктът е подходящ за вас. Или пък отскоро сте се сдобили със своя чашка и имате колебания как да я използвате и поддържате. И в двата случая тази статия ще Ви бъде полезна, защото в следващите редове ще прочетете най-важното, което трябва да знаете за менструалните чашки. 

 

ПРЕДИМСТВА

Менструалните чашки имат много предимства спрямо еднократните продукти за менструална хигиена. Те са икономични (една чашка ще Ви стигне за 8-12 години употреба), имат пренебрежимо малък принос към замърсяването (една чашка спестява употребата на поне 2500 дамски превързки), но не на последно място, при правилна употреба менструалните чашки са изключително удобни - могат да се ползват до 8 часа без прекъсване и позволяват да се наслаждавате на любимия си спорт, вкл. колоездене и плуване, без риск от протичане.

 

НЕДОСТАТЪЦИ

Макар че рядко се говори за недостатъците на менструалните чашки, те все пак имат такива. На първо място е цената им - чашките се продават на цени от 15 до 60 лв., което може да бъде твърде голяма първоначална инвестиция за много дами. Някои потребителки пък споделят, че първите опити за поставяне за били смущаващи за тях. Факт е, е менструалната чашка не е типичен продукт, така че използването ѝ изисква спазване на конкретни правила и привикване. За сметка на това пък, веднъж щом се научите да боравите с нея, със сигурност ще се питате защо не сте ѝ дали шанс по-рано. 

Нетипичен недостатък (доколкото може да се нарече така) е изключителният комфорт на чашката. Ако сте избрали правилния размер и сте я поставили както трябва, е възможно да забравите, че я носите. В един популярен форум десетки дами споделят, че поне веднъж им се е случвало да забравят, че са с чашка и да се сетят за нея след няколко... дни. 

 

ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩ РАЗМЕР

На българският пазар вече можете да откриете наистина много модели чашки. Разликите са предимно в произхода, цената, цвета и дизайна. Почти всички са направени от медицински силикон, който е сертифициран и одобрен за контакт с кожата. Някои компании предлагат богата гама от размери според разположението на цервикса и широчината на влагалището. Менструалите чашки в нашия магазин са произведени в Китай и притежават европйекси сертификат за безопасност. Предлагат се в 2 размера - S и L. Първият е подходящ за дами, които не са раждали или са раждали с цезарово сечение. Вторият е подходящ за дами, които са раждали по естествен път. Разликата между двете чашки е минимална. Големият размер е по-широк с 3 мм, а дължината е по-голяма с 2 мм. Всеки от търговците, предлагащи менструални чашки, може да ви предостави точна информация как да изберете подходящия за вас размер.

 

ПЪРВА УПОТРЕБА

Преди първа употреба задължително прочетете инструкциите на търговеца, от когото сте я закупили. Макар че инструкциите за употреба са стандартни, възможно е да има разлики между отделните продукти. 

 

ИЗМИВАНЕ

Преди и след всяко използване, измивайте менструалната чашка на ръка с хладка вода и мек измивен препарат, подходящ за тяло. Уверете се, че кръглите отвори по ръба на чашката са чисти.

Препоръчително е в началото на всеки месечен цикъл да изварявате чашката. Изваряването е изключително лесно - напълнете подходящ съд с вода и го оставете на котлона да заври. Когато водата започне да ври, пуснете менструалната чашка и я оставете да ври поне 5 минути. Важно е по време на преваряването чашката да не докосва дъното на съда. Когато процедурата приключи, оставете чашката на сухо и чисто място, докато изстине напълно. Никога не поставяйте в себе си гореща чашка. 

На пазара съществуват и специални препарати за дезинфекция на менструални чашки. Ако вариантът с преваряването ви изглежда твърде ангажиращ, този варинт може би ще е по-удачен за вас.

 

СГЪВАНЕ

Има множество различни начини, по които да сгънете вашата чашка. Постепенно ще разберете кой е най-удобният за вас. По-долу е най-предпочитаният начин от потребителките:

 

Сгъване на менструална чашка, стъпка 1

Стъпка 1: Хванете ръбчето на чашата с пръсти и я сгънете наполовина, за да наподобява графиката вляво (ще изглежда като форма на буквите „С“ или „U“)

 

 

Сгъване на менструална чашка, стъпка 1

Стъпка 2: Поставете показалеца върху горната част на гънката и натиснете навътре към основата на чашата, за да образувате триъгълник.

 

 

ПОСТАВЯНЕ

Поставянето на чашката може да отнема известно време в началото, докато не свикнете. Запазете спокойствие дори ако ви се стори трудно или неудобно. Повечето клиенти разбират как най-удобно да поставят чашката едва след няколко употреби.

При първата употреба е препоръчително да използвате чашата си вкъщи. Уверете се, че разполагате с достатъчно време и място. Може дори да опитате да я поставите предварително, за да се чувствате по-комфортно, когато дойде моментът.

Стъпка 1: С една ръка внимателно разтворете срамните устни. С другата ръка насочете сгънатия ръб към вагината си и избутайте бавно чашката навътре. Ще ви е по-лесно, ако сте клекнали или единият ви крак е вдигнат. Някои потребителки предпочитат да поставят чашката си максимално навътре, докато други я ползват по-ниско. Изпробвайте различни техники, за да прецените коя е най-удачната за вас. 

Стъпка 2: След като поставите чашката, плъзнете пръста си нагоре по ръба, за да сте сигурни, че тя се е отворила и е разположена правилно. Ако усетите някакви гънки по чашката, внимателно я завъртете, като хванете дръжката, за да се постигне вакуум. 

Това е! Вашата менструална чашка е вече на мястото си и е безопасна за употреба. Ако имате обилно кръвотечение, може да се наложи да извадите чашката по-рано, за да избегнете протичане.

 

УПОТРЕБА

За разлика от тампоните, менструалните чашки имат значително по-малък риск от TSS (синдром на токсичен шок) и могат да се носят до 12 часа, в зависимост от кръвотечението ви. Все пак препотъчваме да изпразвате чашката си 2-4 пъти на ден (на всеки 8 часа), особено в първите дни от менструалния ви цикъл. 

Ако вече знаете как предпочитате да ползвате чашката (по-ниско или по-високо) и предпочитате да я носите ниско, няма проблем да отрежете накрайника. Неговата функция е да ви помогне да достигнете чашката лесно, ако се намира максимално навътре.

ПРЕМАХВАНЕ

Клиентите, които за пръв път използват менструалната чашка, често се притесняват, че при нейното премахване могат да се наранят. Не е нужно да се безпокоите, просто следвайте стъпките по-долу:

Стъпка 1: Задължително измийте ръцете си
Стъпка 2: Внимателно хванете основата на чашката. Ако тя е разположена високо, дръпнете леко накрайника, за да се спусне надолу.
Стъпка 3: Стиснете чашката, за да нарушите вакуума, така че да може да се плъзне надолу. Ще ви бъде най-лесно, ако използвате три пръста: показалеца – за да натиснете чашката отстрани; средния пръст и палеца – за да притиснете леко основата. Не прищипвайте чашката прекалено силно – така рискувате да я разлеете, ако е пълна.
Стъпка 4Раздвижете леко чашката напред-назад, докато я извеждате от влагалището. Дръжте я изправена, за да не разлеете съдържанието.
Стъпка 5 Когато премахнете менструалната чашка, излейте съдържанието в тоалетната. След това я измийте и почистете.

Не е невъзможно менструалната чашка да се „загуби“ във влагалището ви. Въпреки това някои потребителки могат да срещнат трудност при достигане на чашката – особено тези, които имат висока шийка на матката. Ако усетите, че чашката ви е заседнала, не се паникьосвайте, а прочетете внимателно начините, чрез които лесно да отстраните менструалната чашка. Ако не можете да достигнете чашката, използвайте тазовите си мускули, за да натиснете леко чашата надолу, докато успеете да стигнете до накрайника на чашата.ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

• Ако усещате, че протичате, уверете се, че чашката ви е поставена правилно и че се е вакуумирала, след като е поставена. Ако това усещане епродължава в няколко последователни цийъла, възможно е да имате нужда от по-голям размер на чашката или да се налага да я изпразвате по-често;
• Най-лесният начин за премахване на чашката е, докато сте клекнали;
• Не е нужно да отстранявате чашката, когато отивате до тоалетната. Ако обаче откриете, че чашката ви се измества или започне да излиза, ви съветваме да я извадите и да я поставите отново;
• Ако забележите износване или признаци на повреда, време е да замените старата менструална чашка с нова;
• Съхранявайте чашката си в дишащо калъфче или на място с достатъчно циркулация на въздух. Не я съхранявайте в херметично затворен съд;
• Менструалната чашка е предназначена само за използване при менструация. Не я използвайте при друг вид кръвотечение;
• Този продукт не е противозачатъчно средство и не ограничава предаването на венерически болести;
• Отстранявайте менструалната чашка преди полов акт.