Конджак гъбите – 5 причини да ги включите в ежедневната си рутина + съвети за правилно използване
Конджак гъби
Растението конджак се използва в Азия от векове, но в Европа стана популярно едва през последните няколко години. Макар че има своите приложения в медицината и кулинарията, у нас растението е известно предимно с козметичните си свойства. Едноименните гъби (konjac sponge) се произвеждат от корена му и са със 100% естествен състав. Това ги прави изключително подходящи за всеки тип кожа.

По-долу събрахме за вас основните предимства на конджак гъбите и добавихме няколко съвета за правилното им използване върху кожата. 

Ползи в козметиката

Конджак гъбите са известни отдавна със своите ползи при поддържането на кожата. Неслучайно някои специалисти ги наричат „японската тайна за сияйна кожа“. Ето 5 причини да ги добавите в ежедневната си рутина:

Нежни, но ексфолиращи
Основното предимство на гъбите конджак е тяхната мекота. Те са изключително деликатни при почистването на кожата, но в същото време имат лек ексфолиращ ефект и са перфекетн избор за ежедневно почистване. Подходящи са включително за хора с чувствителна и белеща се кожа, както и за хора, страдащи от розацея.

Перфектни за премахване на грим
Премахването на грима с конджак гъба, вода и сапун става бързо, лесно и ефективно. Можете да ползвате гъбите и с любим лосион, мицеларна вода или пяна за почистване. Допълнителен плюс е, че заради структурата си, конджак гъбите се разпенват лесно, така че вършат страхотна работа дори с много малко количество продукт.

Придават блясък на кожата
Гъбите конджак ексфолират нежно и деликатно кожата, като отделят мъртвите клетки. Така кожата се изглажда и изглежда по-сияйна. Важно е да знаете, че колкото по-често използвате гъбата, толкова по-видим ще бъде ефектът върху кожата ви.

Почистват в дълбочина
Нашите конджак гъби съдържат бамбуков въглен, което ги прави идеални при борбата с акнето. Ако страдете от такъв проблем, използвайте гъбата с кръгообразни движения, без да оказвате натиск. Следвайте внимателно съветите за правилно използване и съхранение, описани по-долу.

Поставяне на крем и фондьотен
Конджак гъбите хидратират кожата, което я прави по-податлива при полагането на крем и козметика. Според някои козметици, използването на конджак гъба непосредствено преди гримиране, прави положеният грим по-дълготраен. 

Съвети за правилна употреба и съхранение

Конджак гъбите безспорно имат страхотни ползи, но е важно да ги използвате правилно, за да постигнете оптимален ефект.

Първоначална употреба
Нашите конджак гъби идват сухи и трябва да ги  „активирате“ при първа употреба. За целта след като отворите опаковката, накиснете гъбата за 10 минути в топла вода, за да омекне и увеличи обема си. Когато това стане, изстискайте леко няколко пъти. Повторете отново преди следващата употреба, ако гъбата е суха.

Срок на годност
Тъй като са със 100% естествен състав, конджак гъбите имат ограничен срок на годност. Производителите препоръчват да ги измивате с гореща вода след всяка употреба и да ги подмените 6-8 седмици след първата употреба.

За лице и тяло
В миналото конджак гъбите са били използвани от японски фермери, за да почистват нежната деликатна бебешка кожа. Затова можете спокойно да ги ползвате както за лицето, така и за тялото си, включително за чувствителните зони на гърдите и гърба, които са склонни към акне и се нуждаят от дълбоко почистване.

Компостируеми и биоразградими
Конджак гъбата е 100% компостируема, така че спокойно можете да я изхвърлите в домашния си компост, когато дойде време да я подмените.

 

Надяваме се, че информацията за конджак гъбите ви е била полезна. Ако искате да получавате и други полезни статии от нас, абонирайте се за нюзлетъра ни.