Кокосовите купи - как да ги ползвате и поддържате правилно
Кокосова купичка

През последните няколко години кокосовите купички се превърнаха в абсолютен хит. Всичко започна с няколко инфлуенсърски снимки на красиво подредени десерти и се превърна в бизнес за милиони. Но преди да отхвърлите продукта като ненужна модерна вещ, нека ви разкажем малко повече за него. Със сигурност ще останете изненадани.

Днес повече от половината кокосови орехи в света се добиват в Индонезия, Филипините и Индия и играят важна роля в икономиките на страните. В същото време масовото отглеждане на кокосови орехи води до огромни количества отпадък - близо 85% от кокосовите черпуки приключват жизнения си цикъл под формата органичен боклук, който замърсява години наред Земята - освен ако преди това не бъде изгорен, отделяйки тонове въглероден диоксид в атмосферата. Хубавата новина е, че нещата вече се променят и все повече компании търсят варианти да оползотворят остатъците от производството на кокосови продукти, като създадат вторично производство, което допълнително да подкрепи местните икономики.

ЗА КАКВО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ КОКОСОВИТЕ КУПИ

Кокосова купа

Кокосовите черупки се ползват отдавна в Азия за направата на купи, чаши и декоративни фигури, но едва през последните години станаха популярни в САЩ и Европа. Тук се използват предимно като ефектни купи, в които да си направите Buddha bowl (вегетарианско ястие от варива и пресни зеленчуци), салата или красиво оформен десерт. Няма ограничения в употребата, стига да сведете ползването им до студени храни, които да консумирате в рамките на няколко часа.

Освен за поднасяне на храни, купичките могат да се използват и по много други начини:

 • ✅ Декорация на дома
 • ✅ Съхранение на дребни предмети
 • ✅ Саксия за кактуси и сукуленти
 • ✅ Ръчно направена ароматна свещ

Тези варианти са подходящи дори ако кокосовата ви купичка се е спукала - просто използвате въображението си, за да превърнете дефекта в ефект.

ЗА КАКВО ДА НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ КОКОСОВИТЕ КУПИ

Като всеки продукт със 100% естествен състав, кокосовите купички имат ограничения в начина, по който можете да ги използвате. Те са отличен начин да сервирате сухи храни (напр. ядки и бонбони) или студени ястия (салати, разядки, десерти), но не са подходящи за горещи храни, като супи и готвени ястия. Можете да ги използвате за студени течни храни и напитки, но само ако ги консумирате в кратко време - купите не обичат да бъдат мокри за дълго време. 

Ако трябва да обобщим накратко, ето кои храни и напитки НЕ са подходящи за сервиране в кокосови купи:

 • ❌ Горещи храни и напитки, като супи, готвени ястия, чай
 • ❌ Течни храни и напитки, които ще бъдат консумирани по-късно

Отделно от това, купичките не са подходящи за използване в:

 • ❌ Съдомиялна машина
 • ❌ Фурна, вкл. микровълнова
 • ❌ Върху котлон и нагорещени повърхности
 • ❌ Фризер

КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ПРАВИЛНО ЗА СВОИТЕ КОКОСОВИТЕ КУПИ

Макар че кокосовите купички имат определени изискавния за употреба, те са издръжливи и могат да се ползват години наред, ако се грижите правилно за тях. Просто следвайте стъпките по-долу:

ИЗБОР

На българския пазар има няколко магазина, от които можете да закупите кокосови купички поединично или в комплект. Когато правите избор откъде да се сдобиете с кокосови купички, обърнете внимание на няколко важни аспекта:

 • Гаранция за замяна - кокосовите купички се обработват ръчно и изминват дълъг път, докато стигнат до вас. Така че е възможно част от тях да пристигнат с дефект или микропукнатини, които да установите едва след първата употреба. Затова е важно да изберете магазин, който изпраща с опция "Предварителен преглед" и ви гарантира замяна, ако установите дефект след първото ползване. Всички наши кокосови купички отговарят на тези изисквания.
 • Размер и вместимост - кокосовите купички могат да варират много по отношение на своя размер и вместимост. Вземете това предвид, когато сравнявате цените на купичките в различните магазини.
 • Лъжички - не всички купички пристигат с подарък - кокосова лъжичка. Разбира се, лъжичката не е задължителен аксесоар, но пък изглежда страхотно и допълва перфектно кокосовата купичка.
 • Опаковка - ако търсите кокосова купичка не за себе си, а за подарък на близък, потърсете кокосови купички, които пристигат в красива опаковка. Така ще спестите време, средства и ресурси.

ИЗМИВАНЕ

Измивайте купичките на ръка след всяка употреба. Използвайте хладка вода и стандартен измивен препарат, след което подсушете внимателно и оставете да изсъхне напълно преди следващата употреба.

ПОЛИРАНЕ

Препоръчително е на всеки 5-6 използвания да полирате своята купичка, като нанесете малко количество кокосово масло или друго масло на растителна основа, напр. зехтин. Това ще запази купичката ви лъскава и здрава за по-дълго време.

УПОТРЕБА

Използвайте кокосовата си купичка само за студени храни и напитки. Избягвайте да я подлагате на резки температурни разлики и не я дръжте мокра или накисната за дълго време.