Как се използват менструалните чашки?

Имате менструална чашка, но не сте убедени как да я използвате? В настоящата статия сме събрали за вас всичко най-важно, което трябва да имате предвид при употребата на менструална чашка.

Ако ползвате за прпърви път подобен продукт, нормално е в началото да ви е малко дискомфортно. Карането на колело също е неудобно, докато не привикнете да го правите добре. С менструалната чашка е същото. Просто
следвайте стъпките по-долу:

1. Измиване на менструалната чашка

Преди употреба се уверете, че чашката е добре почистена и дезинфекцирана.

 - Задължително измийте ръцете си.
 - Намокрете чашката с вода, след което я почистете на ръка с мек измивен препарат, подходящ за тяло, а след това изплакнете обилно с топла вода.
 - Уверете се, че кръглите отвори по ръба на чашката са чисти и отворени.

  Забележка: Препоръчително е в началото и в края на всеки менструален цикъл да преварявате чашката (вижте стъпка 7 по-долу), за да я дезинфекцирате. Единственото изискване е менструалната чашка да не докосва дъното на съда. След тази процедура изчакайте чашката да се охлади, преди да я ползвате.


  2. Сгъване на менструалната чашка

  Има много различни начини, по които да сгънете своята чашка. Постепенно ще разберете кой е най-удобният за вас. По-долу е описан най-предпочитаният за повечето потребителки начин:

  1) Хванете ръбчето на чашата с пръсти и я сгънете наполовина, за да наподобява графиката вляво (ще изглежда като форма на буквите „С“ или „U“)

  2) Поставете показалеца върху горната част на гънката и натиснете навътре към основата на чашата, за да образувате триъгълник.

   


  3. Поставяне на менструалната чашка

  Поставянето на чашката може да отнема известно време в началото, докато не свикнете. Запазете спокойствие, ако в началото е трудно и неудобно. Повечето клиентки разбират как най-удобно да поставят чашката след няколко употреби.

  При първата употреба е препоръчително да използвате менструалната чашка в лична тоалетна. Уверете се, че разполагате с достатъчно време и място. Може дори да опитате предварително, за да се чувствате по-
  комфортно, когато дойде моментът!

  Най-важното е да запазите спокойствие. Това ще направи всичко останало много по-лесно. С една ръка внимателно разтворете срамните устни. С другата ръка насочете сгънатия ръб към вагината си. Ще ви е по-лесно, ако сте клекнали или единият ви крак е вдигнат.

  След като поставите чашката, плъзнете пръста си нагоре по ръба, за да сте сигурни, че тя се е отворила и е разположена правилно. Ако усетите някакви гънки по чашката, внимателно я завъртете, за да се постигне
  вакуум.

  Това е! Вашата менструална чашка е вече на мястото си и е безопасна за употреба до 8 часа. Ако имате обилно кръвотечение, може да се наложи да извадите чашката по-рано, за да избегнете протичане поради препълване.


  4. Употреба на менструалната чашка

  За разлика от тампоните, менструалните чашки имат значително по-малък риск от TSS (синдром на токсичен шок) и могат да се носят до 8 часа, в зависимост от кръвотечението ви. Препоръчително е да изпразвате чашката си 2-4 пъти на ден, особено в първите дни от менструалния ви цикъл. Безпроблемно е ползването на чашката дори и през нощта.

  Менструалната чашка може да  стои на входа на влагалището, но може да се постави и по-нагоре - експериментирайте, за да установите как ви е най-удобно. Нашите менструални чашки имат специален накрайник, който прави премахването им наистина лесно. Ако усещате, че накрайникът е извън вагиналния ви отвор, е възможно да имате ниска шийка на матката, поради което чашката естествено да седи по-ниско. Не се притеснявайте да отрежете част от накрайника (задълбително извадете чашката, преди да го направите!), в случай че изпитвате дискомфорт.


  5. Премахване на менструалната чашка

  Клиентите, които за пръв път използват менструалната чашка, често се притесняват, че при нейното премахване могат да се наранят. Не е нужно да се безпокоите – чрез нарушаване на вакуума или прищипване на чашката, можете да я отстраните много бързо и без никакъв дискомфорт, като следвате стъпките по-долу:

  - Задължително измийте ръцете си.
  Внимателно хванете основата на чашката. Ако тя е разположена високо, дръпнете леко накрайника, докато се спусне.
  Стиснете чашката, за да нарушите вакуума, така че да може да се плъзне надолу. Ще Ви бъде най-лесно, ако използвате три пръста: показалеца – за да натиснете чашката отстрани, средния пръст и палеца – за да притиснете леко основата. Не прищипвайте чашката прекалено силно, в противен случай бихте нарушили целостта ѝ.
  Раздвижете чашката напред-назад, докато я извеждате от влагалището. Дръжте чашата изправена за да не разлеете съдържанието, докато я изваждате!
  Когато премахнете менструалната чашка, излейте съдържанието в тоалетната. След това следвайте стъпка 1 – измийте или почистете с помощта на кърпичка.


   Не забравяйте, че е невъзможно менструалната чашка да се „загуби“ във влагалището ви. Тя може да бъде разположена много навътре, преди да достигне наистина шийката на матката. Въпреки това някои хора могат да срещнат трудност при достигане на чашката – особено тези, които имат висока шийка на матката. Ако усетите, че чашката Ви е заседнала, не се паникьосвайте, а прочетете внимателно начините, чрез които лесно да отстраните менструалната чашка.


   6. Избор на правилния размер

   Менструалните ни чашки се предлагат в два размера: S (малък) и M (среден). Малкият размер (с вместимост до 25 мл. - или колкото 5 стандартни тампона) е подходящ за нераждали жени или такива, които са раждали с цезарово сечение. Големият размер (с вместимост до 30 мл. - или колкото 6 стандартни тампона) е подходящ за жени, които са раждали по естествен път.

   Разликата в диаметъра на двата размера е едва 3 мм. По-голямата вместимост на средната чашка се дължи на по-издължения ѝ корпус. 


   7. Почистване и грижа

   Има няколко основни метода за дезинфекция на чашките – преваряване, измиване със сапун, дезинфекция със специални кърпички. Препоръчително е да измивате чашката преди и след всяка употреба, и да я стегрилизирате в края и началото на всеки менструален цикъл.

   Варенето е чудесен начин за дезинфекциране на чашката между две менструации. За да изварите чашката си, препоръчително е да изчакате докато водата започне да ври, след което да отстраните съда от огъня.
   Поставете чашката си във водата и я оставете да престои 5 минути, като сте сигурни, че не докосва дъното или стените на съда. Извадете внимателно чашката и я оставете да се охлади и изсъхне. Когато е напълно суха, тя
   е готова за употреба или за съхранение до следващия Ви цикъл!


   8. Влияние върху околната среда

   Едно от многото предимства на използването на менструални чашки е намаляването на отпадъците всеки месец. Има толкова много начини да помогнете за спасяването на нашата планета и това е един от тях. Знаете ли, че жена, която използва тампони, ще употреби приблизително 9120 тампона през живота си? За щастие, вие вече не сте в тази статистика. С подходящи грижи, Вашата менструална чашка може да се
   използва в продължение на 12 години!


   Допълнителна информация:

    - Ако усещате, че протичате, уверете се, че чашката ви е поставена правилно и че се е вакуумирала, след като е поставена.
    - Ако това усещане е продължително, е възможно да използвате грешен размер на чашката или да се налага да я изпразвате по-често.
    - Най-лесният начин за премахване на чашката е, докато седите или сте клекнали.
    - Не се паникьосвайте, ако имате затруднения с премахването на чашката си. Ако не можете да достигнете чашката, използвайте тазовите си мускули, за да натиснете леко чашата надолу, докато успеете да стигнете до накрайника на чашата.
    - Не е нужно да отстранявате чашката, когато отивате до тоалетната. Ако обаче откриете, че чашката ви се измества или започне да излиза, ви съветваме да я извадите, измиете и да я поставите отново.
    - Ако забележите износване или признаци на повреда, е време да замените старата менструална чашка с нова.
    - Съхранявайте чашката си в дишащо калъфче. Не я съхранявайте в херметичен съд.
    - Менструалната чашка е предназначена само за използване при менструация. Не я използвайте при друг вид кръвотечение.
    - Този продукт не е противозачатъчно средство и не ограничава предаването на венерически болести.
    - Отстранете менструалната чашка преди полов акт.
    - В много редки случаи менструалните чашки могат да предизвикват нежелани реакции, свързани с TSS (синдром на токсичен шок).
   Photo credits: Freepik