Как да си ушиете сами торбички за плодове, зеленчуци и насипни храни? Съвети от първа ръка
Да си ушиеш торбичка звучи лесно и наистина е така. Нуждаете се единствено от парче плат, игла и конец. Дори да нямате шевна машина или да сте забравили наученото в часовете по труд и техника, можете просто да изгледате няколко видео урока за най-елементарните бодове и да си изберете този, който ви изглежда най-лесен. Щом се спрете на конкретен бод, нещата изглеждат ясни – ще ви трябва не повече от час, за да си ушиете базов комплект от 4 торбички за плодове и зеленчуци – прави, без връзки за затягане и без бродерии. Тук всичко зависи от вашите възможности и въображение, затова няма да навлизам в детайли по отношение на техническата част. Вместо това ще се опитам да ви синтезирам няколко съвета, които ще ви помогнат да създадете торбички, които да ползвате с удоволствие години наред:

  • ИЗБОР НА МАТЕРИЯ
Ако и вие сте любители на живота с по-малко отпадъци, изберете материя, която вече имате у дома, но не използвате – стара покривка, чаршаф или перде ще ви свършат страхотна работа. Важно е да изберете лека материя, особено за торбичките, в които ще пазарувате ядки и по-скъпоструващи плодове и зеленчуци. В противен случай може да се окаже, че ползването на собствена торбичка ще ви струва скъпо – в буквалния смисъл. По възможност изберете естествени материи – това ще ви позволи да съхранявате плодовете и зеленчуците направо в тях, вкл. в хладилника. Ако намерите подходяща мрежеста материя, ще спестите много време на касата в магазина и у дома, защото няма да се налага постоянно да отваряте торбичките, за да видите какво има в тях. Идеалният вариант би бил ненужно памучно перде. Но да не бъдем максималисти - всяка лека памучна материя ще ви свърши чудесна работа. Обърнете внимание на цветовете – шарените торбички могат да са много красиви, но при често пране някои материи ще загубят яркостта си. Затова бих ви посъветвала да се придържате към по-светли или естествени цветове, които не биха избледнели с времето. И понеже често ме питат – не се тревожете за лепенките с баркодове, които се ползват масово в супермаркетите – лепят се лесно върху всякакви материи и още по-лесно се отлепват след това.

  • ПОДХОДЯЩИ РАЗМЕРИ

Вкъщи ползваме платнени торбички от години и тук нямам никакви колебания относно размерите. Най-използваните торбички в почти всяко домакинство са малките (27 x 20 см) и средните (27 х 33 см). Малките са подходящи за всякакви дребни плодове и зеленуци, както и за насипни храни (варива, ягоди, череши, гъби, чери домати). Средните са подходящи за повечето плодове и зеленчуци, които пазарувате най-често – картофи, моркови, ябълки. Побират около 2-3 кг. Големите торби (27 х 43 см) са с вместимост от 5 кг. Вкъщи ги ползваме по-рядко – предимно за картофи, лук, зеленолистни в по-големи количества.

 

  • КОЛКО ТОРБИЧКИ?

Отговорът е много индивидуален и зависи от това колко е голямо домакинството ви и колко често пазарувате – всеки ден по малко или веднъж седмично в големи количества. Бих ви посъветвала да започнете с 6 торбички – 2 малки, 3 средни и 1 голяма. След няколко седмици ще сте наясно дали имате нужда от допълнителни торбички и с какви размери да са те. Ние вкъщи ползваме активно около 15 торбички – 5, които винаги стоят в багажника на колата, 2, които винаги са в дамската ми чанта за инцидентни покупки, и 8, които взимаме от шкафа, преди да излезем на пазар.

 

  • СЪС ИЛИ БЕЗ ВРЪЗКИ

За много хора връзките на торбичките изглеждат като ненужен аксесоар. Истината е, че при средните и големи торбички можете да минете и без връзки, защото тази торбички обикновено се ползват за по-едри по размер плодове и зеленчуци. Но когато пазарувате насипни ядки, боб или дребни плодове, връзките ще ви бъдат от полза, особено, ако напълните торбичката догоре. В случай че не се чувствате достатъчно добри в шиенето, можете да си направите обикновена торбичка и да си носите отделно връзка, с която да я връзвате при нужда.

  • ДРУГИ ВАЖНИ ЕЛЕМЕНТИ

За да използвате торбичките си максимално дълго време и с удоволствие, украсете ги както ви харесва. Аз лично поредпочитам максимално семпли и изчистени торбички, които са лесни за поддръжка. Освен това не съм особено сръчна. Но ако можете да бродирате, рисувате или шиете добре, използвайте въображението си и създайте свои торбички – такива, които ще отговарят не само на нуждите ви, но и на естетическия ви усет. Кой знае – може би някой ще се влюби в дизайна на торбичките ви и също ще се откаже от найлоновите. Ако всеки от нас убеди още трима души да ползват многократни торбички, само след година улиците ни ще изглеждат по друг начин.

 

  • КОЛКО ХОРА  БЪЛГАРИЯ ПОЛЗВАТ МНОГОКРАТНИ ТОРБИЧКИ?

Разбира се, трудно е да цитират цифри, но ще споделя тук своите впечатления. За една година близо 800 човека са закупили торбички от нас. Търсенето им като продукт скочи близо 10 пъти спрямо миналата година по същото време. Вярвам, че това е само началото на едно по-глобално осъзнаване, свързано със Земята, ресурсите и собствените ни ценности.

 

Ако все пак търсите да купите торбички, можете да разгледате и нашите готови комплекти: