Как да си направите восъчни кърпи у дома – изпробвана рецепта

Рецепта за восъчни кърпиВосъчните кърпи (wax wraps, beewax wraps) придобиват все по-голяма популярност по цял свят и има защо. Те са чудесна алтернатива на кухненското фолио, с тази разлика, че са направени от естествени материали, могат да се ползват многократно и са 100% компостируеми. Освен това можете да си ги направите у дома и по този начин сами да подберете техния състав, форма и десен на плата. 

Днес решихме да ви предложим нашата изпитана рецепта, която ползваме за направата и на собствените ни восъчни кърпи. Тя е плод на няколко недотам успешни опита, затова се надяваме да ви бъде от полза и да ви спести време и усилия в намирането на най-добрата рецепта.КАКВО ВИ Е НУЖНО?

  • Плат, 100% памук – подберете материя, която не е твърде еластична. Представете си памучно спално бельо – това е идеалната материя за вашите восъчни кърпи. Личният ни опит показва, че по-тънките платове са по-пластични и лесни за използване, но с по-кратък живот. По-плътните материи изискват малко повече "затопляне", за да заемат желаната форма, но пък експлоатационният им срок е по-дълъг, тъй като попиват повече от сместа.
  • Пчелен восък – за 4 кърпи от този размер ще са ви нужни 35 гр. восък. Можете да си го купите от всеки специализиран магазин за мед и пчелни продукти, както и от познати, които имат кошери. Пчелният восък има антибактериални свойства и се използва от векове за съхранение на храна.
  • Смола – можете да използвате иглолистна смола (от бор, кедър или смърч), както и смола от дамар. Можете да се сдобиете със смола от някои билкови аптеки, както и от нашия онлайн магазин. Смолата е важна част от рецептата, тъй като придава специфичната лепкавост на кърпите и им позволява да се увият плътно около съда или храната. Обърнете внимание, че иглолистната смола може да бъде алергрен, затова не е удачно да я ползвате за увиване на бебешки храни или при съмнения, че може да сте алергични. За тази рецепта са ви нужни само 10 гр. Можете да пропуснете смолата, но тогава кърпите ви няма да са лепкави.
  • Масло от жожоба (или пък кокосово масло) – маслото от жожоба придава на кърпите мекота и пластичност. Можете да го замените и с кокосово масло. И двете масла вече се срещат навсякъде – както в аптеките и дрогерите (масло от жожоба), така и в хранителните и специализираните магазини (кокосово масло). За рецептата ви е нужна 1 с.л. масло.

КАК ДА СИ НАПРАВИТЕ ВОСЪЧНИ КЪРПИ?

Загрейне фурната на 150 градуса. Докато фурната се затопля, сложете на водна баня съд, в който сте поставили 1 с.л. масло от жожоба, 10 г борова смола и 35 г пчелен восък. Когато сместа стане хомогенна, поставете кърпите върху хартия за печене и я разнесете с помощта на четка. (Ако сте използвали непреработена смола, прецедете сместа, преди да я разнесете върху кърпите). Когато сте готови, поставете кърпите заедно с хартията за печене във фурната и оставете за 1-2 минути. Ако забележите, че сместа не се е разпределила равномерно, използвайте четката, за да разнесете сместа, и върнете във фурната за още 30 секунди. Извадете кърпите и ги оставете да изстинат за 1-2 минути, след което можете да ги използвате веднага.

 

ЗА КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ ВОСЪЧНИТЕ КЪРПИ?

Восъчните кърпи се използват за опаковане на остатъци от храна (напр. половини от плод или зеленчук), транспортиране на сандвичи, ядки, плодове, както и за покриване на съдове, в които сте поставили храна. По този начин можете да съхраните храната свежа за по-дълго време, без да се налага да използвате конвенционално кухненско фолио. Има няколко ограничения при използването на восъчните кърпи:

  • Не можете да ги използвате за съхранение на сурово месо или риба;
  • Препоръчително е да не ги използвате за съхранение на цитрусови плодове, тъй като киселината им може да повлияе на предпазния слой на кърпите. Няма проблем обаче, ако поставите цитрусите в съд и го покриете с восъчна кърпа – важното е да няма директен контакт с вътрешността на цитруса.
  • Не увивайте топли храни или съдове с восъчните кърпи – изчакайте да достигнат стайна температура и тогава ги покрийте или увийте;
  • В редки случаи боровата смола и пчелният восък могат да са алергени. Ако не сте убедени, че нямате алергия към тях, можете да тествате, като натъркате една от кърпите в сгъвката на лакътя и изчакате 2-3 часа. Ако се появи зачервяване, възможно е да имате алергия към един от двата продукта. В този случай ви съветваме да не използвате восъчните кърпи в пряк контакт с храни.

 

УПОТРЕБА, ПОДДРЪЖКА И СЪХРАНЕНИЕ

Восъчна кърпаЗа да използвате восъчните кърпи, просто увийте храната или съда с една от кърпите и притиснете няколко пъти с пръсти. Топлината на кожата ви ще отпусне материята и ще позволи да обвиете плътно храната или съда. Така увита, храната може да се съхранява според вашите предпочитания – в хладилник, на стайна температура (до 25 градуса) или за транспортиране.

След употреба можете да почистите под течаща студена вода, а при необходимост, да измиете с помощта на мек почистващ препарат, след което да подсушите леко с кухненска кърпа. Поради ниската температура на топене на восъка, не бива да перете кърпите в перална или съдомиялна машина, както и да ги държите близо до преки източници на топлина.

Ако сте използвали иглолистна смола за сместа, първите 2-3 пъти храната, която увиете, може да има лек боров аромат. За да избегнете това, облейте кърпите със студена вода и ги закачете да изсъхнат. След първата употреба боровият аромат ще изчезне и кърпите ще започнат да улавят аромата на храната, която съхранявате, вкл. на лук. В този сучай по-добре е да сложите лука в съд, който да покриете с кърпата, вместо да опаковате цялата глава лук във восъчна кърпа.


Имайте предвид, че в процеса на употреба е нормално кърпите да се покрият с фини линии, да се „намачкат“ или да се оцветят (напр. при използване за съхранение на череши, червено цвекло и други оцветяващи храни).

 

ЕКСПЛОАТАЦИОНЕН СРОК

Експлоатационният живот на восъчните кърпи е между 6-12 месеца в зависимост от честотата на употреба и начина на поддръжка. Когато забележите, че кърпите вече не са така пластични или не заемат исканата от вас форма, можете да ги поставите в загрята на около 100 градуса фурна за няколко минути. По този начин останалият восък ще се разпредели равномерно по цялата материя и ще можете да използвате кърпите още известно време. След това можете да компостирате кърпите или да използвате същата рецепта, за да удължите живота им с още няколко месеца.