Как да изберете най-подходящата бутилка за многократна употреба
Бутилки за многократна употреба

Ако тепърва сте решили да си вземете бутилка за многократна употреба, вероятно вече сте се загубили в морето от предложения на пазара. През последните няколко години интересът към продуктите за устойчив живот нарастна значително, което съвсем естествено доведе до повишено предлагане. Преди да прибързате и да закупите най-хубавата, най-евтината или най-рекламираната бутилка, прочетете тази статия. Надявам се, че опитът ми ще ви помогне да изберете бутилката, която пасва най-добре на нуждите и предпочитанията ви:

 

МАТЕРИАЛ

Материалът е един от най-важните фактори при избора на бутилка. От него зависят голяма част от нейните качества - безопасност, здравина, термоустойчивост, екосъобразност, тегло и не на последно място - цена. Днес на пазара се предлагат основно 4 вида бутилки според основния материал, от който са произведени - пластмаса, стъкло, алуминий, неръждаема стомана. 

Пластмаса
Пластмасата е вероятно най-често ползваният материал за многократни бутилки в света. Причината не е тайна за никого - производството на пластмасови изделия е в пъти по-бързо и евтино от производството на бутилки от стъкло или неръждаема стомана. В същото време пластмасата е лека и здрава, а вариантите за цветове и форми на пластмасовите бутилки са на практика безкрайни. През последните години на пазара се появиха различни вариации на сгъваеми бутилки, които позволяват да ги носите в джоба си, когато изпиете водата. От друга страна, пластмасата невинаги е безопасна за употреба. Дори бутилките, които не съдържат потенциално вредния за здравето Бисфенол А (BPA), могат да крият неподозирани рискове. Според някои проучвания, пластмасата може да отделя вредни вещества във водата, ако бъде оставена за дълго време или на пряка слънчева светлина. Това е и една от причини да не използвате пластмасови бутилки за топли напитки. Допълнителен минус е, че веднъж произведена - дори ако е от рециклирани материали, пластмасовата ви бутилка ще надживее всички нас.

Стъклени бутилки за вода

Стъкло
Макар че стъклото не звучи като най-логичния избор за материал на многократна бутилка, то има редица предимства. Стъклените бутилки са напълно безопасни за здравето, лесни са за поддръжка (вкл. в съдомиялна машина), 100% рециклируеми са, а цените им варират от ниски (около 3 лв. за обикновените) до средни (около 25 лв. за боросиликатните). Боросиликатното стъкло е удароустойчиво и термоустойчиво (от -20 до +120 градуса), което прави тези бутилки подходящи както за топли, така и за студени напитки. От друга страна, стъклото си остава чупливо, затова трябва да внимавате със стъклените бутилки, дори ако са допълнително подсилени. Друг минус е теглото им - някои модели са близо 3 пъти по-тежки от пластмасовите варианти. 

Алуминий
Алуминиевите бутилки имат редица положителни страни. Те са леки, но много здрави, изглеждат добре, поддържат се лесно и могат да се ползват както за топли, така и за студени напитки. Цените им са ниски (4-5 лв.) към средни (15-20 лв.). Големият им недостатък е свързан с тяхната безопасност. Алуминиевите бутилки са покрити с предпазващ слой , който пречи на течностите да влизат в контакт с метала. Този слой, освен че често съдържа Бисфенол А, може лесно да бъде надраскан или компрометиран, което прави бутилката негодна за по-нататъшна употреба. Бутилките от алуминий не могат да се мият в съдомиялна машина.

Бутилки за вода от неръждаема стомана

Неръждаема стомана
Бутилките от неръждаема стомана може и да не изглеждат така красиви като останалите варианти (макар че италианските бутилки Mama Wata са изключение), но имат редица предимства. Здрави са, при надраскване или удар не крият риск от отделяне на вредни вещества във водата, подходящи са и за топли, и за студени напитки. Нещо повече, ако изберете двойно изолиран модел (тип термос), той ще запази температурата на течността до 12 часа. Подобно на стъклените и алуминиевите бутилки, стоманените бутилки могат да бъдат рециклирани, макар че на практика едва ли ще ви се наложи да ги изхвърлите - дори да бъда деформирани при удар, няма проблем да продължите да ги ползвате. Стоманените бутилки са по-тежки от алуминиевите или пластмасовите, но по-леки от стъклените. Цените им започват от средни (20 лв.) до скъпи (над 60 лв.). Ако стоманените бутилки са цветни, възможно е да не са подходящи за съдомиялна машина.

 

ВМЕСТИМОСТ

Макар че вместимостта често е подценявана при избора на бутилка, тя има значение, особено за онези от вас, които са свикнали да пият повече течности. На пазара съществуват варианти от 300 мл до 1,5 л, но в масовия случай се продават бутилки с обем между 500-700 мл. Тук трябва внимателно да прецените баланса между вместимостта и теглото на бутилката - колкото повече течности побира, толкова по-тежък и обемен ще е корпусът ѝ. Изключение са сгъваемите силиконови и пластмасови бутилки.

 

ФУНКЦИИ И ЕКСТРИ

Допълнителните екстри едва ли ще са основен фактор, когато избирате бутилка, но е добре да сте запознати с тях, особено ако се колебаете между няколко модела. Тук ще разгледаме някои от най-често срещаните допълнителни функции:

Термос
Голяма част от стоманените бутилки са двойно изолирани и се използват като термоси. Това ви позволява да запазите температурата на студените и топлите си напитки часове наред. 

Калъфи и протектори
Някои бутилки се предлагат с калъфи или протектори, които обикновено комбинират няколко функции. На първо място, предпазват бутилката при изпускане, а в допълнение могат да имат противохлъзгащ ефект (силиконови протектори) или възможност да бъдат закачани за раници или джобове. Много често стъклените бутилки се предлагат с протектор, който не само предпазва бутилката, но и придава по-красива визия на иначе скучното стъкло.

Термос бутилка с държач

Връзки и държачи
Ако смятате често да носите бутилката си в ръка или закачена за раницата ви, разгледайте моделите с подходящи връзки или държачи. Такъм модел е нашата термос бутилка, която се предлага в 3 страхотни дизайна.

Филтър
Някои модели се предлагат с филтър за пречистване на водата, който подлежи на подмяна след известно време. Най-често подобни филтри са на основата на активен въглен и действат като балансират pH и премахват нежелания вкус или мирис на питейната вода.

Цедка
Ако сте любители на чая или овкусената вода, на пазара се предлагат модели с вградена цедка, в която можете да сложите любимия си чай или резени лимон.

SMART бутилки
Вече съществуват и "умни" бутилки, които не само следят температурата на бутилките, но и какво количество сте изпили днес. Повечето такива бутилки ще ви напомнят, ако забравите да пиете вода през деня.

Широко гърло
Обичате да си правите шейкове и фрапета? Някои бутилки имат умишлено широко гърло, за да можете да правите любимите си напитки директно в тях. Имайте предвид обаче, че не всеки може да свикне да отпива от бутилка с широко гърло, особено ако иска да го прави по време на движение (напр. на разходка или във фитнес залата).

 

В нашия магазин можете да намерите над 20 модела бутилки - както двойноизолирани (тип термос), така и едностенни.