Как да изберете, използвате и поддържате своето емайлирано канче? + 6 бонус идеи за нови приложения
Емайлирано канче

През последните години емайлираните канчета се превърнаха в тотален хит. Те са красиви и здрави, а разнообразието на пазара е толкова голямо, че можете да изберете модел, който да пасне на характера на всеки от близките ви хора - без значение от техния пол, възраст или интереси. В същото време цената на продукта не е висока - при различните търговци можете да намерите модели на цени от 4 до 40 лв., което го прави чудесен избор за подарък.

В днешния блог пост ще ви разкажем повече за емайлираните канчета на нашия пазар - къде се произвеждат, как се определя качеството им, какви са тънкостите при използването и поддръжката им. На финала ще ви споделим и няколко интересни идеи за канчетата, които със сигурност ще ви помогнат в подходящия момент.

 

ИЗБОР НА ЕМАЙЛИРАНО КАНЧЕ:
ЦЕНА, ПРОИЗХОД, КАЧЕСТВО, ПРИНТ И АВТОРСКИ ПРАВА

Продали сме повече от 3000 канчета и смеем да твърдим, че сме се превърнали в експерти по темата. Водили сме разговори с производители и вносители от цял свят, работили сме с 4 компании и 2 пъти сме правили пълна рекламация на получена партида. Затова ако търсите идеалното канче, тази секция е точно за вас.

Както споменахме в уводната част, на нашия пазар се предлагат канчета в много широк ценови диапазон. Цената на канчетата до голяма степен може да ви ориентира какъв е произходът на канчето, уредени ли са авторските права на илюстрациите и какво е качеството на продукта. Емайлирани канчета с крайна цена под 12 лв. почти сигурно са произведени в Китай, където се произвеждат най-много канчета в световен мащаб. Канчета с цени над 25 лв. обикновено са произведени в Европа или имат дизайнерски принт, който оскъпява крайния продукт. Качеството силно варира от производител до производител. Най-високият клас канчета (всички канчета, които се предлагат в магазина ни са в тази категория) имат двойно по-дебели стени и дръжката им се нагрява по-бавно, когато ги използвате за горещи напитки. Теглото им е 120-160 грама. Освен това те могат да се измиват в съдомиялна и да се ползват за готвене във фурна. Тънкостенните канчета се усещат много по-леки и обикновено тежат между 60-100 грама. Дръжките им се нагряват бързо, което ги прави неподходящи за много горещи напитки. Обикновено този вид канчета не са подходящи за измиване в съдомиялна, защото много често емайлът им е много тънък.

Когато избирате канче онлайн, обърнете внимание на вместимостта. Най-популярният модел канчета е с вместимост 300-370 мл, но на пазара можете да откриете и модели от 180-250 мл (обикновено купувани за деца), както и големи канчета с вместимост от 800 мл. Размерът влияе на крайната цена, но вероятно по-малко отколкото очаквате.

Друг важен фактор върху крайната цена е принтът на канчето. Ако купувате канче с готов дизайн (а не с дизайн по ваш избор), обърнете внимание на печата. Обикновено тежките дебелостенни канчета имат качествено положен печат. Това не е свързано с технологията на печат, а с факта, че по-скъпите канчета имат допълнителен процес за оценка на качеството. При повечето канчета можете да прецените това по наличието на стикер QA (Quality Assurance), QC (Quality Control), Passed. Липсата на този стикер не винаги значи, че канчето е от по-некачествена партида - възможно е стикерът да се поставя върху кутия, кашон или палет или пък търговецът да изисква премахването на стикера непосредствено преди предлагането към крайния клиент. Наличието на печата обаче почти винаги е сигнал, че в ръцете си държите канче с проверено качество.

Емайлирано канче ПИПИ

Когато купувате канче, авторските права верятно са последното нещо, за което си мислите. В същото време обаче, канчетата с уредени авторски права почти винаги са много по-скъпи. Сходна е и ситуацията с дизайнерските принтове, при които обикновено цената е по-висока заради по-малките тиражи.

Друг фактор, който вляе върху цената, е ръбът на канчето. Обикновено моделите с метален кант са по-скъпи от моделите с ръчно положен черен кант. Ние предлагаме единствено канчета с черен ръб, но причините не са търговски.

Не на последно място значение има и кутията на канчето. Моделите с цветни кутии (като основната ни серия) обикновено са малко по-скъпи, но пък спестяват разход за подаръчна опаковка. Този тип кутии обикновено се срещат при канчета с големи тиражи. Небрандираните кутии от велпапе имат сходна цена, тъй като обикновено се ползват за малки тиражи и единичната им цена е висока. Най-малък допълнителен разход има за канчетата, които пристигат до вас без никаква опаковка или в найлонов бъбъл плик.

В нашия магазин се предлагат няколко модела канчета. Сериите NORDIC,

Емайлирани канчета от MUURLAMOOMIN и ПИПИ се произвеждат в Европа за финландския бранд MUURLA, който държи правата за дизайните. Цените на тези канчета са по-високи заради качеството, произхода и авторските права. Основната ни серия канчета от 300 мл се произвеждат в Китай и са с уредени права върху дизайна. Качеството им е идентично с качеството на сериите от MUURLA. Цената им е обаче е много по-достъпна заради произхода и обемите на производство. 

 

УПОТРЕБА И ПОДДРЪЖКА:
ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ПРОДУКТА

Eмайлираните канчета са метални и затова потребителите масово ги възприемат като здрави и устойчиви на удар. И докато това важи в пълна сила за корпуса на канчето, то в никакъв случай не е валидно за емайла, който го покрива. Даже леко почукване върху твърда повърхност може да причини падане на емайла в зоната на удара. А дори когато ви се струва, че ви се е разминало, в зоната на контакт обикновено се образуват невидими микропукнатини, които с времето и под влияние на температурните разлики ще нарастнат, докато не се получи отпадане на част от емайла. Веднъж щом емайлът падне отвън, рано или късно същото ще се случи от вътрешната страна на канчето. Ако корпусът на канчето е железен, това ще го направи негодно за последваща директна употреба, защото ще започне да се появява ръжда в зоната без емайл. Случи ли се това, не бързайте да изхвърляте канчето, защото по-долу ще ви дадем няколко интересни приложения, за които ръждата няма да е проблем.)

Освен на удар, канчетата са капризни и на големи температурни разлики - отново заради емайла. Това означава, че никога не трябва да вливате студена напитка в загрято канче или гореща напитка в студено канче. Ако ще ползвате канчето директно върху открит огън, уверете се, че сте го използвали поне 4-5 пъти, преди да го подложите на такава термична обработка.

Обикновено емайлираните канчета могат да се измиват в съдомиялна машина, но е добре да се консултирате с търговеца, от когото закупувате канчето. За някои тънкостенни канчета, както и за канчетата с определен тип печат, не е препоръчително да се измиват в съдомиялна заради риск от надраскване на емайла или избледняване на принта. 

Хубавата новина е, че макар емайлираните канчета да имат някои капризи, те могат да ви служат десетилетия наред, ако се грижите за тях според инструкциите. 

 

БОНУС ИДЕИ:
6 НЕОЧАКВАНИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА ЕМАЙЛИРАНИТЕ КАНЧЕТА

Много потребители възприемат канчетата единствено като красиви чаши, които да ползват за любимите си напитки у дома или навън. На практика обаче, те имат много повече приложения. По-долу ви предлагаме 6 интересни идеи, с които да допълните еднообразното използване на любимото ви канче:

  1. Изпечете си мъфини*. Точно така, правилно прочетохте. Като всички емайлирани съдове, емайлираните канчета с двойно дебели стени имат приложение и в кухнята. Забъркайте любимата си смес за кекс, напълнете канчето до 2/3 от ръба и печете според указанията в рецептата. 
  2. Стоплете си супа или си сварете яйце*. Канчетата могат да се нагряват на всеки тип котлон, затова без проблем можете да ги ползвате, за да затоплите супа или чай, а защо не и за да сварите яйце. Моля да обърнете внимание обаче, че канчетата не са подходящи за микровълнова фурна.
  3. Използвайте като чаша за кафе, когато сте в движение. Просто оборудвайте канчето си с takeaway капак, за да го ползвате без риск от инциденти дори когато подтичване, защото сте закъснели за среща с приятел.
  4. Засадете любимите си цветни луковици или сукуленти. Изпуснали сте канчето си и вече не можете да пиете от него? Няма проблем. Запазете го и засадете в него луковица кокиче, зюмбюл или нарцис. Гарантираме ви, че резултатът ще ви хареса.
  5. Направете си свещ. Красивото ви чукнато канче с радост ще се превърне в любимия ви свещник. В инетернет ще откриете десетки рецепти как да си направите свещ в домашни условия.
  6. Съхранявайте дребни вещи. Ключове, копчета, моливи, монети - всички онези малки неща, които се чудите къде да сложите, могат да бъдат удобно настанени в канчето, което изпуснахте миналото лято, но сърце не ви дава да изхвърлите. 

* Всяка от споделените идеи важи и е изпробвана единствено с дебелостенни канчета. Ако имате тънкостенно канче, консултирайте се с търговеца, от когото е закупено, за да сте сигурни, че може да се ползва и по този начин.

Този блог пост наистина стана дълъг, но емайлираните канчета са ни присърце. Надяваме се да сме ви били полезни. А ако си търсите канче, можете да откриете при нас следните модели: