7 причини да използвате памучни многократни торбички за пазруване на плодове и зеленчуци
Торбички за плодове и зеленчуци

В последно време доста се говори за нуждата от по-отговорно отношение към природата и нейните ресурси, но за съжаление малко се прави в тази посока. Затова решихме да подготвим за вас серия от статии, които да ви предложат лесно приложими начини да намалите своя отпечатък върху природата. Днес на фокус са многократните торбички за пазаруване.

Вероятно всеки от нас има пространство в дома си, където трупа найлонови торбички. Виждала съм какво ли не – чекмеджета за торбички,  шкаф за  торбички, кутии за торбички, торба с торбички... Торбичките са навсякъде около нас  и затова не е случайно, че трудно можем да си представим живота без тях. Много приятели са ми споделяли, че понякога си купуват или взимат предложената им в магазина торбичка не защото имат реална нужда от нея, а защото са свикнали да имат много – ей така, за всеки случай. Аз самата преди време педантично си „събирах“ торбички. Вкъщи имах 3 кутии – една с големи найлонови торбички за пазар, една с онези малки прозрачни пликове, които ти дават, когато пазаруваш плодове и зеленчуци, и една с „хубави“ торбички, подходящи за подарък например. Докато торбичките са прибрани в чекмеджета и кутии, всичко изглежда наред. Но ако започнеш да се замисляш къде (и кога!) ще приключи животът им, няма как да не ти стане неприятно.  

За радост, през последните години отново станаха популярни памучните торби за пазар и вече съществуват във всякакви цветове и десени. Само до преди 6-7 години единици пазаруваха със собствени торби, а днес все по-рядко виждам хора, които да не си носят торби от вкъщи. За съжаление, не така стоят нещата с торбичките за пазаруване на плодове и зеленчуци. Откъдето и да си купувате ябълки и моркови – от местния пазар, кварталното магазинче или хипермаркета – единственото, което е на разположение, са прозрачните полиетиленови пликчета. В действителност съм виждала и места, където се опитват да предложат алтернатива и слагат продуктите в хартиени пликове. Те обаче, освен че са скъпи, не са и много надеждни, особено когато купувате меки плодове или зеленчуци, като домати, смокини, ягоди и т.н. Хубавата новина е, че на пазара вече се появиха многократни торбички за плодове и зеленчуци, които са издръжливи, удобни, компактни и най-хубавото – напълно разградими. Вярно е, че ако трябва да си вземете наведнъж комплект от 10 броя, ще ви излезе малко по-скъпо, но вече се предлагат и по-малки комплекти – от по 6 или 4 броя например. И ако още не сте се убедили напълно в ползата да си имате един такъв комплект под ръка, нека ви споделя моите 7 причини да премина към многократни памучни торби за плодове и зеленчуци:

1. Пестят пари

Може да ви звучи странно предвид факта, че в повечето обекти раздават безплатно еднократни найлонови торбички, но в действителност дори да изглежда, че не ги плащате, тяхната сума е калкулирана в цената на продаваната стока. Освен това, очакванията са, че до няколко години търговците ще бъдат задължени да ги продават като част от мерките, свързани с опазването на околната среда.

2. Пестят ресурси

Производството и транспортирането на найлонови торбички е свързано с използването на редица ресурси, част от тях - невъзобновяеми. В същото време техният цикъл на живот е кратък (според една статистика потребителите ползват найлоново пликче средно 12 минути, преди да го изхвъряти!), след което те попадат на улиците, в реките, океаните и т.н. Отделен въпрос е, че като един от основните замърсители в градските райони, общините плащат хиляди левова за почистването им всеки месец.

3. Освобождават място в дома ви

Тази причина може да ви звучи незначителна, но е факт, че днес имаме стотици пъти повече вещи, отколкото са имали нашите баби и дядовци. Домовете, офисите и колите ни са запълнени с предмети, което внася допълнителен стрес в живота ни. Според едно интересно проучване, човек прекарва средно 60 часа годишно, за да търси вещи, които не помни къде е оставил. Разбира се, многократните торбички няма да ви помогнат особено да станете по-подредени, но веднъж щом свикнете да живеете по-устойчиво, ще започнете да цените повече вещите, които имате, и по-рядко ще ги заменяте с нови.

4. По-надеждни са

За разлика от найлоновите еднократни торбички, многократните са създадени, за да бъдат използвани стотици пъти. Те са достатъчно здрави, за да пренасяте с тях своите покупки и да ги перете в пералнята през няколко седмици или при нужда. Комплект от 10 торбички за многократна употреба би бил достатъчен на четиричленно семейство за около 3-4 години при нормална употреба.

5. По-красиви са

В градовете, където сме претрупани от разноцветни торбички по улиците, в клоните на дърветата, зад блоковете и дори около детските площадки, със сигурност ще оцените семплата визия за многократните торбички. Дори ако някоя от памучните торбички се озове на улицата и никой не я прибере, тя ще се разгради до 5 години. 

6. Карат ви да се чувствате по-добре

Когато съзнателно предприемем стъпки да живеем по-устойчиво и да допринасяме за по-малко отпадъци на планетата, започваме да се чувстваме по-удовлетворени от себе си и живота, който водим. 

7. Модерни са

Факт е, че през последните години продуктите за многократна употреба стават все по-популярни. В това няма нищо лошо - колкото повече хора прегърнат идеята за по-устойчиви продукти и бизнеси (било то съзнателно или под влиянието на модни течения), толкова по-добре за Земята. Отдавна не е било модерно да сме добри - време е да променим това.